Professioneel en ervaringsdeskundige

Als gecertificeerd en geregistreerd coach begeleid en ondersteun ik vrouwen die zijn geraakt door de diagnose borstkanker of een voorstadium daarvan (DCIS).

Als ervaringsdeskundige kan ik mij goed verplaatsen in mijn cliënten. Deze ervaringsdeskundigheid is van groot belang bij het herkennen en erkennen van de specifieke problemen waar vrouwen tegen aan kunnen lopen, zowel tijdens als na de behandelingen. Coaching hoeft vaak niet meer te zijn dan een aantal goede gesprekken, maar dan wel met iemand die weet waar het over gaat, en die de tijd voor je heeft.

Als ik vrouwen spreek die de diagnose borstkanker hebben gekregen, zie ik ze vaak denken: jij hebt makkelijk praten want jij weet niet wat het is. Dat zullen ze in gesprekken met jou niet denken.” (Mammacareverpleegkundige Leiden).

Wie is Jacqueline?

Geboren en getogen in Zuid-Limburg (Kerkrade) kwam ik in 1979 naar Leiden voor mijn studie Nederlandse Taal- en Letterkunde. Daarna ben ik werkzaam geweest als directiesecretaresse, managementassistente en officemanager bij grote en kleine bedrijven, advocatenkantoren en zorginstellingen. Ik heb ik zes jaar gevlogen als stewardess bij KLM, waarmee mijn passie voor reizen is begonnen.

Bij al deze werkervaring is gebleken dat mijn grootste kracht ligt in het omgaan met en ondersteunen van mensen. Daarom heb ik in 2016 het roer omgegooid, mijn hart gevolgd en ben ik de richting van professioneel coaching opgegaan. Vervolgens heb ik mijn eigen praktijk Up and Up Coaching voor begeleiding en ondersteuning voor vrouwen met en na borstkanker opgericht, geïnspireerd door en genoemd naar het lied ‘Up and Up’ van Coldplay.

We're gonna get it, get it together, I know we're gonna get it, get it together, somehow. Up and Up and Up. 

Vakgerichte opleidingen

2016-2017 Bij ICM Opleidingen en Trainingen heb ik de opleiding ‘Coachen als beroep’ met succes afgerond. Dit is een gecertificeerde post HBO opleiding, EQA practitioner niveau, erkend door o.a. de beroepsorganisaties NOBCO en STIR.

2017 Basismodule Excellente Coach bij kanker bij de Academie CRK Coaching Rondom Kanker 

2018 IPSO Basistraining voor Inloophuizen en Psycho-oncologische centra.

2019 Training 'Over rouw gesproken', specifiek over omgaan met rouw en verlies

2019 Training 'Angst na kanker', Coen Völker


 

Andere activiteiten

Medeoprichter Boezemcafé

Het Boezemcafé in biedt 4 keer per jaar ruimte aan vrouwen die geraakt zijn door borstkanker. Het pop-up café is een plek waar vrouwen op een open en vrije manier met elkaar een gesprek kunnen hebben over borstkanker en de gevolgen daarvan in de meest brede zin. Hier kunnen ze elkaar vragen stellen en elkaar helpen met raad en soms met daad. Bij de koffie schuift iedere keer een andere professional aan op het gebied van borstkankerzorg.

Vrijwilliger Scarabee Inloophuis

Inloophuis Scarabee is een huis waar mensen die zijn geraakt door kanker elkaar ontmoeten. Patiënten, ex-patiënten, hun partner, kinderen, familieleden en goede vrienden zijn welkom voor een praatje, contact, rust, informatie of een activiteit. In het inloophuis werk ik wekelijks als gastvrouw en begeleid ik regelmatig een groep. Daarnaast heb ik op de eerste maandagochtend van de maand van 10.00-12.00 u. een inloopspreekuur voor coaching bij kanker.

Samenwerking met Bloom

Soms kan het fijn zijn als een coach kan doorverwijzen naar een bekende en vertrouwde psychologiepraktijk. En soms kan het fijn zijn als een psycholoog de hulp kan inroepen van een ervaringsdeskundige coach. Daarom ben ik blij deel te kunnen uitmaken van het samenwerkingsverband van Bloom Psychologie uit Oegstgeest, ‘van vrouwen voor vrouwen’. De andere samenwerkingspartners zijn Niels de Stürler Boekwijt, osteopaat en meditatieleraar (www.imcv.nl), Tessa Lenderink, haptotherapeut (www.tessalenderink.nl) en Helene Hulsbergen, arts-acupuncturist (www.helenehulsbergen.nl).